VORA VOSALTRES
DOSSIER DE PRESSE
UN ÉVÉNEMENT HISTORIQUE SANS PRÉCÉDENT
Xevi Planas
“Écouter chanter Pere Figueres est un des petits grands plaisirs de la vie”, assure Joaquim Vilarnau dans le texte de présentation de Vora vosaltres...
“Écouter chanter Pere Figueres est un des petits grands plaisirs de la vie”, assure Joaquim Vilarnau dans le texte de présentation de Vora vosaltres (Editions Paraules, 2023), le nouveau disque de Pere Figueres (Ponteilla, 1950).
Joaquim Vilarnau, qui a parfois parcouru plus de 700 kilomètres depuis Amposta pour écouter Pere Figueres, est l’un de ceux qui connaît le mieux la chanson des Pays Catalans depuis le début de la Nova Cançó jusqu’à nos jours.
Il sait ce qu’il (se) dit.
Aussi, que ceux qui n’ont jamais écouté Pere Figueres et qui ont la curiosité de ne pas passer à côté de ce plaisir tiennent compte de cette affirmation.
Il n’est jamais trop tard.
Celui qui écoutera ce disque et qui verra au moins un récital de Pere Figueres constatera que Joaquim Vilarnau n’exagère en rien.
Ses chansons, d’une franchise et d’une honnêteté peu habituelles, parlent pour lui comme peut-être rarement les compositions d’un chanteur ont autant parlé pour son auteur et pour son regard généreux à l’égard de la vie et de son environnement le plus proche.
Vora vosaltres et les concerts au cours desquels il les présentera, à commencer par le 1er avril à Ille-sur-Têt, sont un événement historique pour la culture nord-catalane.
Pascal Comelade le sait, lui qui a participé au disque avec le même enthousiasme ou si ce n’est plus que celui qui l’a animé dans sa participation aux enregistrements de chanteurs de renommée mondiale, de PJ Harvey à Robert Wyatt.
Et tous les remarquables créateurs plastiques qui ont fait don d’une création visuelle pour cette édition, savent aussi, que ce n’est pas seulement un grand disque dans lequel Pere Figueres interprète avec brio et émotion douze chansons dont il est l’auteur, avec l’accompagnement de ses fidèles amis Gérard Méloux et Paola Maureso, et la complicité d’autres musiciens.
Ce disque constitue également une des oeuvres importantes de la chanson des Pays Catalans et l’une des contributions culturelles les plus remarquables de l’histoire de la Catalogne Nord.
Il s’agit d’un projet sans précédent qui n’aurait pu voir le jour sans la coordination enthousiaste et sans faille de l’artiste Esteve Sabench.
Au cas où vous ne le sauriez pas encore, Esteve Sabench est indiscutablement une personnalité clé.
Pas seulement dans la culture actuelle entre les Albères et les Corbières, mais aussi dans l’articulation de propositions de collaboration entre tous les territoires de langue catalane impulsées depuis le nord du pays, et vis-à-vis duquel hélas le regard qu’en a le sud est souvent condescendant.
Il l’a aussi démontré, durant de nombreuses années, par son travail au Musée d’Art Moderne de Céret, et dans la réalisation d’autres projets mémorables, notamment pour la mémoire de Joan Pau Giné, grâce à des initiatives exceptionnelles impulsées autour de son oeuvre.
Avec Vora vosaltres, c’est un cercle qui se referme, un chant dédié à l’amitié et aux racines que Pere Figueres a conçu chez lui à Bages, comme étant le dernier album de sa trajectoire.
Toutefois, heureusement, avant que ne sorte Vora vosaltres, certains de ses admirateurs l’ont déjà convaincu d’en éditer au moins un autre.
Les éditions Paraules, l’indispensable maison d’édition de l’artiste André Robèr qui depuis Ille-sur-Têt promeut avec sensibilité l’art et la littérature dans le cadre de son remarquable programme de Diffusion de la Culture Contemporaine, sait mieux que quiconque que Pere Figueres n’a pas encore dit sa dernière paraula.
Pour l’heure, réjouissons-nous que le cercle soit refermé.
Joan Pau Giné avait 18 ans environ lorsque, de son Bages natal, il est allé chercher Pere Figueres à Ponteilla en 1965, qui avait alors, près de 15 ans. Il lui a proposé de partager la scène dans de nombreux récitals au Théâtre de l’Aspres, que Joan Pau Giné avait alors fondé, une aventure d’une extraordinaire précocité.
Cette complicité a incité Pere Figueres à se consacrer à la chanson après sa journée de travail à la vigne.
Et depuis l’installation de Pere Figueres à Bages, le village compte à nouveau un précieux chanteur parmi ses habitants.
Comme celui qui parcourt le monde puis revient chez lui, presque soixante ans plus tard, le meilleur de la chanson nord-catalane est revenu dans sa capitale, à savoir Bages, et non Perpignan.
Nous nous en félicitons.
Et croisons nos doigts pour qu’il en soit encore ainsi durant de nombreuses années !
DOSSIER DE PREMSA
UN ESDEVENIMENT HISTÒRIC SENSE PRECEDENTS
Xevi Planas
“Escoltar cantar Pere Figueres és un dels petits grans plaers de la vida”, assegura Joaquim Vilarnau en el text de presentació de Vora vosaltres...
“Escoltar cantar Pere Figueres és un dels petits grans plaers de la vida”, assegura Joaquim Vilarnau en el text de presentació de Vora vosaltres (Edicions Paraules, 2023), el nou disc de Pere Figueres (Pontellà, 1950).
Joaquim Vilarnau, que de vegades ha arribat a recórrer des d’Amposta més de 700 quilòmetres per veure actuar Pere Figueres, és qui millor coneix la cançó dels Països Catalans des de l’inicide la Nova Cançó fins al present.
Sap el que (es) diu.
Val la pena, doncs, que facin cas de la seva afirmació les persones que encara no han sentit mai Pere Figueres i tenen curiositat per no perdre’s aquest plaer.
Mai no és tard.
Qui escolti aquest disc i qui vegi almenys un recital de Pere Figueres constatarà que Joaquim Vilarnau no exagera.
Les seves cançons, d’una franquesa i una honestedat poc habituals, parlen per ell com potser poques vegades les composicions d’un cantant han parlat tant pel seu autor i per la seva mirada generosa tant cap a la vida com cap al seu entorn més pròxim.
Vora vosaltres i els concerts en què els presentarà, començant pel de l’1 d’abril a Illa, són un esdeveniment històric per a la cultura nord-catalana.
Ho sap Pascal Comelade, que ha participat en el disc amb el mateix entusiasme o més amb què ha intervingut en enregistraments de cantants de prestigi mundial, de PJ Harvey a Robert Wyatt.
I ho saben tots els notables artistes plàstics que han aportat una creació visual per a aquesta edició, que no és tan sols un gran disc en què Pere Figueres interpreta amb emoció i mestria dotze cançons pròpies amb l’acompanyament dels seus inseparables amics Gérard Méloux i Paola Maureso, i d’altres músics còmplices.
Aquest disc esdevé també una de les obres més importants de la cançó dels Països Catalans de tots els temps i una de les contribucions culturals més remarcables de la història de Catalunya Nord.
Es tracta d’un projecte sense precedents que no hauria estat possible sense la coordinació entusiasta i inesgotable de l’artista Esteve Sabench.
Per si algú encara no se n’ha assabentat, cal dir d’una manera molt clara i molt contundent que Esteve Sabench és una personalitat clau.
No tan sols en la cultura d’ara mateix entre l’Albera i les Corberes, sinó també en l’articulació de propostes de col·laboració entre tots els territoris de parla catalana impulsades des del nord del país, mirat sovint per desgràcia amb altivesa des del sud.
I ho ha demostrat amb la seva feina de tants anys al Museu d’Art Modern de Ceret, com també aconseguint, entre d’altres fites memorables, que es mantingui més viva que mai la memòria de Joan Pau Giné, gràcies a les excepcionals iniciatives que ha impulsat entorn de la seva obra.
Es tanca ara un cercle amb Vora vosaltres, un cant a l’amistat i a les arrels que Pere Figueres ha concebut des de casa seva a Bages inútilment com l’últim disc de la seva trajectòria.
Per sort, ha estat, efectivament, inútil la seva idea que fos el darrer, perquè alguns dels seus admiradors, abans que vegi la llum Vora vosaltres, ja l’han convençut per tal que com a mínim n’editi encara un altre.
Edicions Paraules, la imprescindible editora que l’artista André Robèr des d’Illa promou amb sensibilitat l’art i la literatura en el marc del seu meritori programa Difusió de Cultura Contemporània, sap potser millor que ningú que Pere Figueres no ha dit encara la seva última paraula.
De moment, celebrem que el cercle s’ha tancat. Tenia només 18 anys mal comptats Joan Pau Giné quan, des de la seva Bages natal, va anar el 1965 a Pontellà a buscar Pere Figueres, que en aquell moment tan sols tenia 15 anys també mal comptats. Li va proposar compartir escenari en molts recitals al Teatre dels Aspres, l’agrupació que Joan Pau Giné va fundar llavors en una aventura de precocitat extraordinària.
Aquesta complicitat va empènyer Pere Figueres a dedicar-se a partir de llavors a la cançó quan acabava la seva jornada de treball a la vinya.
Joan Pau Giné va morir jove per culpa d’un accident de cotxe. Gràcies a Esteve Sabench, però, és ben viu en la memòria de la cançó del país. I des que Pere Figueres es va instal·lar a la població rossellonesa, Bages torna a tenir un cantant entranyable entre els seus veïns.
Com qui roda el món i torna al Born, gairebé seixanta anys després, el millor de la cançó nord-catalana ha tornat a la seva capital, que no és Perpinyà, sinó Bages.
Felicitem-nos-en.
I conjurem-nos perquè ho sigui moltíssims més anys!